Pieni paratiisi

PIENI PARATIISI / 2017

Kaupungissa, sääntöjen ja aikataulujen viidakossa, monet kaipaavat paikkaa, jonka olemuksen voi itse määritellä ja arki on tavallisesta poikkeavaa; pientä villiä tilaa, jossa voi uppoutua omaan maailmaan, tuntea itsensä tarpeelliseksi, koskettaa multaa ja juurtua hetkeksi.
Tuollaisia paikkoja löytyy lähes kaikista kaupungeista. Joskus ne on luvattomina kätketty kaupungin sydämeen, toisinaan ne puikkelehtivat piilossa laitakaupungilla ja joskus hyväksyttyinä kaupunkien paraatipaikoilla. Olen kuvannut muutamaa aluetta Suomessa ja Virossa, viettänyt maukkaita hetkiä, ihailut luovuuden ja maan voimaa.

Kivinokka Helsingissä muotoutui sata vuotta sitten työväestön telttaretkisaaresta monimuotoiseksi virkistysalueeksi. Kesämajat ovat asukkaiden omistamia, mutta samalla paikka on kaikkien kaupunkilaisten keidas, jossa yleisen ja yksityisen rajapinta on häilyvä ja avoin. Kivinokassa yhteisöllisyys on virkeätä, mutta omaan mökkiinsä ja lempeään kaislikon suhinaan voi myös vetäytyä pakoon urbaanista sykkeestä.

Tiigiaed Tartossa perustettiin 1960-luvulla kasvimaiksi sähköyhtiön työntekijöille. Voimalinjojen alla olevalle joutomaalle ilmestyi viljelyksiä, joista saatiin tärkeää leivän jatketta perheelle. Joutomaa heräsi eloon. Nyt ovat hedelmäpuut kasvaneet suuriksi ja kasvimaiden lomaan ilmestynyt pieniä mökkejä. Häikäisevä kukkaloisto kertoo huolenpidosta, kauneuden kaipuusta ja viihtymisestä. Voimalinjojen hurinasta piittaamatta grillit kuumenevat kesäillassa.

Hiinalinn Tartossa syntyi kun kerrostalolähiössä asuvat lentotukikohdan venäläiset työntekijät kaipasivat omaa tupaa ja perunamaata. Alue muotoutui neljänkymmenen vuoden aikana villisti ja säätelemättä. Sitä kutsutaan Chinatowniksi tai venäläisten keskuudessa Sanghaiksi.
Epämääräisten aitojen taakse kätkeytyy yllättäviä maailmoja; jämptisti hoidettuja kasvimaita, saunakeitaita, mielikuvituksen villiä lentoa, historiaa ja elämäntarinoita. Suuri osa viljelijöistä puhuu vain venäjää asuttuaan Virossa neljäkymmentä vuotta. Viron itsenäistymisen jälkeen moni heistä on muukalaispassia kantavia isänmaattomia. Siksi tämä palanen maata, johon he ovat kasvaneet on erityisen merkityksellinen.
Hiinalinnaa uhkaa suunnitelma alueen päälle rakennettavasta tiestä.